Διεθνούς κύρους Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς στο ΙΑΣΩ General

Στo Metropilitan General λειτουργεί το πρώτο οργανωμένο Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς για την εξειδικευμένη και άριστη αντιμετώπιση ακόμα και του πιο σύνθετου περιστατικού βαλβιδοπάθειας, με ιδιαίτερη έμφαση στη βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας, καθώς και ανευρυσμάτων ανιούσης αορτής-αορτικού τόξου.

Η βασική αρχή και ο σκοπός του Κέντρου Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς είναι η επιδιόρθωση (βαλβιδοπλαστική) και διατήρηση της βαλβίδας της καρδιάς του ασθενούς έναντι της αντικατάστασής της, η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της βαλβιδοπάθειας σε εξειδικευμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού (Heart Valve Centers of Excellence).

Διευθύντρια του Κέντρου είναι η κα Μαρία Αρώνη, MD, FACS, FACC, FCCP, Καρδιοχειρουργός, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Cornell, διακεκριμένη διεθνώς για την επιστημονική της δράση. Το Κέντρο στελεχώνεται από έμπειρους καρδιοχειρουργούς, καρδιοαναισθησιολόγους και χειριστές εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Το Κέντρο εστιάζει στις παρακάτω επεμβάσεις:

 • Επιδιόρθωση (πλαστική) της ανεπαρκούσας μιτροειδούς βαλβίδας:

  Ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί το μέγιστο από μια επιδιόρθωση (βαλβιδοπλαστική) της μιτροειδούς αντί για αντικατάσταση της βαλβίδας με μηχανική βαλβίδα και να αποφύγει μία εφ’ όρου ζωής αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή (sintrom). Έτσι, μετεγχειρητικά αποφεύγει τις συχνές αιμοληψίες που απαιτεί το sintrom, καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικών και αιμορραγιών.

  Η βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για τις νεαρές γυναίκες, γιατί μπορούν να κυοφορήσουν φυσιολογικά και χωρίς επιβλαβείς για το έμβρυο φαρμακευτικές αγωγές (το sintrom είναι τερατογενές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης).
 • Βαλβιδοπλαστική της αορτικής βαλβίδας σε έδαφος ανεπάρκειας της βαλβίδας και σύνδρομο Marfan (ανευρυσματική διάταση της αορτικής ρίζας).
  Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας σε ανευρύσματα της αορτικής ρίζας (σύνδρομο Marfan) με χειρουργείο David, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος είναι η διατήρηση της αορτικής βαλβίδας αντί για αντικατάσταση, αποτελεί τη διεθνώς τεκμηριωμένη και ιδανικότατη λύση για τους νέους ανθρώπους με αυτή την πάθηση, έναντι του βαλβιδοφόρου μοσχεύματος και της μηχανικής βαλβίδας.
 • Βαλβιδοπλαστική ανεπάρκουσας δίπτυχης αορτικής βαλβίδας.
 • Βαλβιδοπλαστική τριγλώχινος βαλβίδας (συνήθως χρειάζεται με την πλαστική της μιτροειδούς βαλβίδας).
 • Αντικατάσταση βαλβίδων σε έδαφος ασβεστοποίησης (αποτιτάνωση - στένωση ιδίως της αορτικής βαλβίδας).
 • Αντικατάσταση ανευρυσμάτων ανιούσης αορτής, αφού συνήθως συνυπάρχουν με παθήσεις της αορτικής βαλβίδας (π.χ. δίπτυχη αορτική βαλβίδα και σύνδρομο Marfan).
 • Χειρουργική αντιμετώπιση όγκων καρδιάς (μυξώματα) και μεσοκολπικών επικοινωνιών («τρύπα καρδιάς»).

To Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς υποστηρίζεται από τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και τις σύγχρονες υποδομές του Metropolitan General, για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών των καρδιοχειρουργημένων ασθενών. Συγκεκριμένα, από άρτια εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες με διεγχειρητικό διοισοφάγειο για την τεκμηρίωση της επιτυχούς στεγανοποίησης της βαλβίδας κατά την επιδιόρθωση, σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τελευταίας τεχνολογίας τηλεμετρικό σύστημα για την 24ώρη παρακολούθηση των ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τυχόν αρρυθμιών, Καρδιολογικό Εργαστήριο, Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με 24ωρη κάλυψη.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Το χειρουργικό ρίσκο βαλβιδοπάθειας καρδιάς είναι υψηλότερο των απλών χειρουργείων Bypass, συνεπώς είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής τους σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο Αναφοράς.

Η Ιατρική Ομάδα που στελεχώνει το Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς έχει ήδη συσσωρεύσει εμπειρία δεκαετιών και στο εξωτερικό, με τα χειρουργικά της αποτελέσματα να είναι άριστα και εφάμιλλα παρόμοιων Κέντρων Αναφοράς του εξωτερικού, όπως τεκμηριώθηκε στα αποτελέσματα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), για την περίοδο 1992-2004
(http://www.health.ny.gov/statistics/diseases/cardiovascular).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτών των επεμβάσεων, είναι η επιμελής προσοχή σε ΟΛΑ τα στάδια της επέμβασης:

 • Προεγχειρητικά: λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο, εκτίμηση από ιατρό πνευμονολόγο, αναισθησιολόγο και φυσικοθεραπευτή. Προγραμματισμός για αιμοπεταλιοαφαίρεση και μονάδων αίματος.
 • Διεγχειρητικά: εκτίμηση της βαλβιδοπάθειας στην αρχή του χειρουργείου με το διεγχειρητικό διοισοφαγικό υπέρηχο και ξανά στο τέλος του χειρουργείου, για τεκμηρίωση της επιτυχούς βαλβιδοπλαστικής (στεγανοποίηση της βαλβίδας) ή της σωστής λειτουργίας της προσθετικής βαλβίδας, εάν έχει γίνει αντικατάσταση. Άμεση αποσωλήνωση (ξύπνημα) του ασθενούς στο χειρουργείο για αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε όλες τις ηλικίες και ιδίως σε υπερήλικες.
 • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ): παραμονή στη ΜΕΘ το πρώτο βράδυ για επισταμένη παρακολούθηση. Στην πλειονότητα των ασθενών, γίνεται άμεση κινητοποίηση την επομένη ημέρα το πρωί, μεταφορά σε θάλαμο το μεσημέρι και τα πρώτα βήματα με τους φυσικοθεραπευτές το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε 24 ώρες μετά το χειρουργείο, για περιορισμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
 • Μετεγχειρητικά: άμεσα το ίδιο απόγευμα στο νοσηλευτικό όροφο, μετά την έξοδο από την ΜΕΘ, ο ασθενής κάνει τα πρώτα βήματα με τους φυσικοθεραπευτές. Την επομένη ημέρα περπάτημα στο διάδρομο και μετέπειτα ασκήσεις στο κλιμακοστάσιο. Η άμεση κινητοποίηση των ασθενών είναι επιτακτική προς αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Ένα άμεσα επιτυχές αποτέλεσμα επέμβασης βαλβιδοπλαστικής καρδιάς εξασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα ζωής για δεκαετίες μακροπρόθεσμα.