Πόνος στον πρωκτό: Πού οφείλεται;

Ο πόνος στον πρωκτό εμφανίζεται μέσα ή γύρω από την πρωκτική περιοχή και το ορθό, δηλαδή το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου που καταλήγει στον πρωκτό. 

Ο πόνος και η αιμορραγία από το ορθό συχνά συνοδεύουν τον πρωκτικό πόνο. Οι άνθρωποι μπορεί να ντρέπονται να ρωτήσουν το γιατρό για τη συγκεκριμένη μορφή πόνου, αλλά είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων και συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα. Συχνά, ο πόνος αυτός συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κνησμός, τσούξιμο, εκροή υγρού ή αιμορραγία. Πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον πρωκτό. Τα περισσότερα συμπτώματα είναι ήπια και θα υποχωρήσουν γρήγορα με συντηρητική θεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις ωστόσο, ο πρωκτικός πόνος είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, και χρήζει άμεσης διερεύνησης.

Πόνος στον πρωκτό & αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες, δηλαδή οι διογκωμένες φλέβες στον πρωκτό ή το ορθό, είναι μια πολύ κοινή αιτία πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται εξαρτώνται από το σημείο εντόπισης των αιμορροΐδων, δηλαδή από το αν είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως βρίσκονται μέσα στον πρωκτό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις γνωρίζουν, καθώς δεν προκαλούν πόνο. Μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθούν με ανώδυνη αιμορραγία από το ορθό, ειδικά μετά από κενώσεις.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες αποτελούν στην ουσία μικρά εξογκώματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν στον πρωκτό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή δημιουργίας θρόμβωσης. Αν σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος μέσα σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό, έντονο πόνο στο ορθό ή στον πρωκτό. Επίσης, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προκαλέσει κνησμό ή ερεθισμό και πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό. Τα άτομα με αιμορροΐδες μπορεί επίσης να έχουν ενόχληση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή όταν κάθονται.

Πόνος στον πρωκτό & ραγάδα πρωκτού

Οι ραγάδες πρωκτού αποτελούν μια πληγή του δέρματος του πρωκτού στην περιοχή του σφιγκτήρα. Οι ραγάδες αυτές αναπτύσσονται όταν σκληρά ή μεγάλα κόπρανα τεντώνουν την ευαίσθητη επένδυση του ορθού και σχίζουν το δέρμα. Επουλώνονται αργά γιατί οποιαδήποτε κίνηση του εντέρου μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω την πληγή και να προκαλέσει φλεγμονή του ιστού. Ο πόνος στον πρωκτό αποτελεί πολύ κοινό σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης. Εκτός από τον πόνο στον πρωκτό, οι ραγάδες πρωκτού μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση έντονου κόκκινου αίματος στα περιττώματα ή το χαρτί υγείας, κνησμό γύρω από τον πρωκτό ή ένα μικρό εξόγκωμα που αναπτύσσεται κοντά στη ραγάδα.

Περιεδρικό συρίγγιο ή απόστημα & εκδήλωση πόνου

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική δίοδος επικοινωνίας που αναπτύσσεται μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτού και του εξωτερικού δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Τα περισσότερα συρίγγια του πρωκτού είναι το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που ξεκινά από κάποιο πρωκτικό αδένα, η οποία συντελεί στη δημιουργία ενός αποστήματος γεμάτου με πύον. Αρκετά αποστήματα γύρω από τον πρωκτό εξελίσσονται σε συρίγγια, ή μικρές διόδους επικοινωνίας που συνδέουν το μολυσμένο αδένα με ένα άνοιγμα στο δέρμα του πρωκτού. Ένα συρίγγιο είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί εάν ένα απόστημα δεν αντιμετωπιστεί, και προκαλεί έντονο πόνο. Ο πόνος στον πρωκτό μπορεί να εκδηλωθεί είτε στην περίπτωση αποστήματος, είτε συριγγίου. Εκτός από τον πόνο στον πρωκτό, τα περιεδρικά συρίγγια πρωκτού μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό και το άνοιγμα του πρωκτού, δυσκολία στις κινήσεις του εντέρου, εκροή αίματος ή πύου κατά τις κενώσεις του εντέρου, ή και πυρετό.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανώδυνες καταστάσεις όπως κάποιο τραύμα ή τραυματισμός στο ορθό ή τον πρωκτό προκαλεί πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί επίσης να προκύψει από μια ιδιαίτερα έντονη πτώση ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια άλλης σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ο πόνος στον πρωκτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας πιο απειλητικής για τη ζωή κατάστασης, όπως ο καρκίνος του πρωκτού. Γι’αυτό, είναι σημαντικό ο ασθενής που βιώνει τη συγκεκριμένη μορφή πόνου κατ’εξακολούθηση να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, ώστε να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις.