Ενδοσκοπική Επέμβαση Θυρεοειδούς χωρίς ουλή στο δέρμα (τεχνική TOETVA)

Οι παθήσεις που χρειάζονται αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα γίνονται όλο και πιο συχνές, λόγω της διαρκούς βελτίωσης στη διάγνωση. Παραδοσιακά η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, αλλά και ενός αδενώματος παραθυρεοειδούς, γίνεται με μία τομή σε εμφανές σημείο στο δέρμα του λαιμού.

Ακόμη και τεχνικές όπως η MIVAT που έχουν βαφτιστεί μάλλον καταχρηστικά ως “ελάχιστα επεμβατικές” παραμένουν στην κατηγορία της “ανοικτής χειρουργικής” και έχουν και αυτές ευκρινές σημάδι μπροστά στο λαιμό. Λύση στο αισθητικό κομμάτι του σημαδιού στο δέρμα του λαιμού ήρθε να δώσει η πρωτοποριακή μέθοδος TOETVA.

Τι είναι η μέθοδος TOETVA;

Η TOETVA είναι μία αμιγώς ενδοσκοπική τεχνική, δηλαδή μία “κλειστή” χειρουργική μέθοδος κατά την οποία δεν χρειάζεται καμία τομή στο δέρμα προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως ο θυρεοειδής. Η TOETVA βασίζεται στην προηγμένη λαπαροσκοπική τεχνολογία, διενεργείται με λεπτά λαπαροσκοπικά εργαλεία διαμέσου 3 μικρών οπών στη στοματική κοιλότητα, και ο θυρεοειδής αφαιρείται με χρήση ενδοσκοπικού σάκου (endobag). Οι τομές δεν πονούν και δεν φαίνονται καθόλου, ενώ επουλώνονται πλήρως ώστε μετά από 1 εβδομάδα δεν είναι καν ορατές. Η τεχνική έχει ένδειξη και για την αφαίρεση αδενώματος παραθυρεοειδούς αδένα.
Χάρη στην TOETVA δεν υπάρχει κανένα σημάδι πουθενά στο δέρμα, οπότε επιτυγχάνεται πλήρης καλαισθησία στην περιοχή του λαιμού. Αντίθετα, οι λοιπές τεχνικές αφαίρεσης θυρεοειδούς - ακόμα και οι φερόμενες ως “ελάχιστα επεμβατικές” - έχουν πάντα ουλή στο δέρμα, η οποία μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα δύσμορφη σε περίπτωση προβλήματος στην επούλωση με δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς.

Σε αρκετούς ανθρώπους που φέρουν σημάδι σε τόσο εμφανές σημείο μπορεί να δημιουργηθεί ψυχολογικό κατάλοιπο, και πιθανή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, ρουχισμό, ή κινήσεις ώστε να το αποκρύπτουν από τα βλέμματα των άλλων.

Ασφάλεια επέμβασης

Η TOETVA είναι μια ασφαλής επέμβαση και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε κορυφαία νοσοκομεία του εξωτερικού. Το προφίλ ασφάλειάς της έχει αποδειχθεί από έγκριτες επιστημονικές μελέτες οι οποίες έχουν αποφανθεί ότι η τεχνική είναι εξίσου ασφαλής όπως η κλασική ανοικτή μέθοδος και ότι αφαιρεί πλήρως (“καθαρίζει”) το θυρεοειδή χωρίς υπόλειμμα. Βέβαια, οι μελέτες τονίζουν ότι η TOETVA πρέπει να διενεργείται από πολύ εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος να διαθέτει συνδυαστική εμπειρία ανοικτής χειρουργικής θυρεοειδούς και υψηλή λαπαροσκοπική κατάρτιση.

Επιπλέον, το πλεονέκτημα της TOETVA σε σχέση με την ανοικτή είναι ότι χρησιμοποιείται 3D κάμερα η οποία παρουσιάζει το χειρουργικό πεδίο σε υπερμεγέθυνση. Αυτό διευκολύνει το χειρουργό για τη ριζική αφαίρεση του θυρεοειδούς, καθώς και για την αναγνώριση σημαντικών ανατομικών δομών που δεν πρέπει να πειραχτούν όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες και τα παλίνδρομα νεύρα του λάρυγγα. Επίσης, χρησιμοποιείται νευροδιεγέρτης και λαπαροσκοπικός διατομέας υπερήχων.

Η TOETVA έχει ένδειξη για καλοήθεις παθήσεις (όζοι, βρογχοκήλη, κτλ.), αλλά και για καρκινώματα που χρειάζονται κεντρικό καθαρισμό (αφαίρεση) των λεμφαδένων. Η μέθοδος είναι σχετικά πρόσφατη (2016) αλλά οι ενδείξεις τις όλο και διευρύνονται.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από την ελάχιστα επεμβατική TOETVA είναι άμεση. Ο ασθενής θα μιλήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, δεν θα πονέσει (δεν θα χρειαστούν παυσίπονα), και περίπου 2-3 ώρες μετά την επέμβαση θα φάει και θα κινητοποιηθεί. Θα επανέλθει στην καθημερινότητά του σε λιγότερο από 24 ώρες.

Συμπερασματικά, η TOETVA είναι η μοναδική πλήρως ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς αδένα η οποία έχει το απόλυτο αισθητικό πλεονέκτημα χωρίς κανένα σημάδι στο δέρμα.