Ρομποτική Χειρουργική και Καρκίνος του Παχέος Εντέρου στην Τρίτη Ηλικία

Με αφορμή δύο περιστατικά που υποβλήθηκαν σε αριστερή κολεκτομή για καρκίνο κατιόντος κόλου, σε ασθενείς τρίτης ηλικίας, που πραγματοποίησε πρόσφατα η χειρουργική ομάδα της Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας του Metropolitan General με το πλέον εξελιγμένο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά το πόσο σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο είναι το χειρουργικό ρομπότ στα χέρια του σύγχρονου χειρουργού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με αυξημένες απαιτήσεις.

robotiki xeirourgiki img 01 02

Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ηλικιωμένους ασθενείς, απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση από καλά δομημένες ομάδες με συμμετοχή ιατρών από πολλές ειδικότητες. Τα περιστατικά αφορούσαν, άνδρα 86 ετών με ιστορικό δεξιάς πνευμονεκτομής για καρκίνο του πνεύμονα σε συνδυασμό με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και γυναίκα 82 ετών με ιστορικό δύο ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιά και επίσης σημαντικά καρδιολογικά προβλήματα. Επιλέχθηκε η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος παχέος εντέρου, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της μεθόδου, που είναι ιδιαίτερα εμφανή στην τρίτη ηλικία. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci βελτιώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα μετατροπής του χειρουργείου σε ανοικτή επέμβαση, ενώ λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών του δίνει το βέλτιστο χειρουργικό και ογκολογικό αποτέλεσμα.

robontiki xeirourgiki img 03 04

Το καλό χειρουργικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την κατάλληλη προεγχειρητική εκτίμηση και την καλή και συντονισμένη λειτουργία της ομάδας και του κάθε μέλους της ξεχωριστά. Ο ρόλος του καθενός είναι σημαντικός και μοναδικός. Όλοι πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα αλλά και απόλυτα συντονισμένα μεταξύ τους, ενώ απαιτείται ο ψηλότερος βαθμός κατάρτισης του καθενός στο αντικείμενο του.

Το χειρουργικό ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του χειρουργού, επιτρέποντάς του να χειρουργεί με μεγάλη ακρίβεια, ευελιξία και απόλυτο έλεγχο, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η ελάχιστα τραυματική διαδικασία επιτυγχάνει την ταχεία και ανώδυνη κινητοποίηση των ασθενών τρίτης ηλικίας, που είναι μείζονος σημασίας για την εξέλιξη της μετεγχειρητικής τους πορείας.

Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην σύγχρονη χειρουργική πρακτική, σε συνδυασμό με την θεαματική εξέλιξη όλων των εμπλεκόμενων ιατρικών ειδικοτήτων, έχουν κάνει εφικτές και ασφαλείς τις χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο, σε άτομα τρίτης ηλικίας με πολλαπλά συνοδά προβλήματα. Η ομάδα αυτή των ασθενών, στο παρελθόν συχνά στερούνταν το χειρουργείο λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Ως Διευθύντρια της Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας του Metropolitan General, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ασθενείς μας για την εμπιστοσύνη τους και τα μέλη της ομάδας για την πολύ καλή δουλειά τους και για το εξαιρετικό αποτέλεσμα για το οποίο όλοι δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι.