Γάγγλιο καρπού: όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πιο συχνό καλοήθη όγκο του καρπού

1. Τι είναι το γάγγλιο του καρπού;

Το γάγγλιο του καρπού αποτελεί την πιο κοινή καλοήθη μάζα της άκρας χειρός και του καρπού. Αποτελεί ουσιωδώς μια κοιλότητα, σαν «σάκος», στην οποία συγκεντρώνεται και παγιδεύεται αρθρικό υγρό του καρπού.

2. Υπάρχει προδιάθεση;

Οι τραυματισμοί στον καρπό (πρόσφατοι ή παλιοί, πολλαπλοί ή μεμονωμένοι) και η αυξημένη ευλιγισία των αρθρώσεων αποτελούν τις συνηθέστερες γνωστές αιτίες προκλησής του.

3. Πού και πώς εκδηλώνεται;

Εκδηλώνεται συνήθως στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού, και σπανιότερα στην παλαμιαία. Όταν εμφανίζεται ραχιαία η χειρουργική εξαίρεση είναι τεχνικά δύσκολη, μιας και βρίσκεται σε πίεση η κερκιδική αρτηρία.

Συνήθως τα γάγγλια δεν πονάνε, αλλά η εμφάνιση, αιφνίδια ή σταδιακά, διόγκωσης στον καρπό κινητοποιεί τον ασθενή. Σε περίπτωση που γίνονται ευμεγέθη, προκαλούν πόνο τόσο στην ηρεμία, όσο και στις κινήσεις.

4. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται καταρχήν στην κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό Άνω άκρου-Μικροχειρουργικής. Η πραγματοποίηση Μαγνητικής Τομογραφίας καρπού επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση, αλλά κυρίως ευνοεί τον προεγχειρητικό σχεδιασμό αναδεικνύοντας το μέγεθος και την προέλευση του γαγγλίου.

5. Μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά;

Η χρήση νάρθηκα καρπού συστήνεται μόνο σε ασθενείς με συμπτώματα τοπικού πόνου. Δεν συστήνεται η τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών.

6. Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής που πάσχει από γάγγλιο του καρπού;

Η χρονιότητα, σε συνδιασμό με σκληρία, αυξημένο μέγεθος και τοπικό πόνο αποτελούν τις ενδείξεις χειρουργικής εξαίρεσης από εξειδικευμένο χειρουργό Άνω άκρου.

7. Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Η αποθεραπεία διαρκεί συνήθως από 15 ημέρες ως 1 μήνα και ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις προηγούμενες δραστηριότητές του.

8. Μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον;

Η επανεμφάνιση στην ίδια ανατομική περιοχή, μετά από προηγηθείσα χειρουργική εξαίρεση, αποτελεί στοιχείο ότι η αφαίρεση ήταν ατελής και μερική. Η σύσταση είναι η επέμβαση να πραγματοποιείται από χειρουργό εξειδικευμένο στην ανατομία του καρπού, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής.