Ενδοαυλικό Laser: το ''υπερόπλο'' στην καταπολέμηση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών

Με τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ο τρόπος χαρτογράφησης της φλεβικής κυκλοφορίας των κάτω άκρων, μέσω της υπερηχογραφικής απεικόνισης, έχει αλλάξει ριζικά! Στις μέρες μας, εδώ και αρκετά χρόνια, οι αγγειοχειρουργοί είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε επιφανειακή (επιπολής) φλέβα των κάτω άκρων και σε καμία περίπτωση απαραίτητα και μόνο τη μείζονα ή την ελάσσονα σαφηνή φλέβα, που κατά το πρόσφατο παρελθόν η σχεδόν στα τυφλά ξερίζωση των οποίων μέσα από μία πολύωρη καθώς και ιδιαίτερα τραυματική διαδικασία (σαφηνεκτομή) αποτελούσε την πλέον συνηθισμένη τακτική στη θεραπεία των κιρσών.

Σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης, λοιπόν, εμφανίστηκαν, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο της θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας μιας και εκτός από ανώδυνες και ατραυματικές προσφέρουν άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πλησιάσουμε και να παρέμβουμε σε κάθε επιμέρους φλέβα που τυχόν ανεπαρκεί.

Η συγκεκριμένη παθολογική οντότητα είναι μία εξελικτική πάθηση των κάτω άκρων που εξελισσόμενη περνάει από διάφορα στάδια. Έχοντας ως αφετηρία το πρώτο στάδιο των ευρυαγγειών (spider veins) περνάμε στη συνέχεια στη δημιουργία των φλεβικών κιρσών (διατεταμμένα φλεβικά στελέχη), τις δερματικές αλλοιώσεις (ξηρότητα, μελάγχρωση κ.α) και, τελικά, τα άτονα δερματικά φλεβικά έλκη σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η λίμναση του αίματος μέσα στις φλέβες, μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές, όπως τη φλεβική θρόμβωση η οποία αν αφορά σε φλέβα του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων δυνητικά μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονική εμβολή, μία εξόχως απειλητική για τη ζωή του ασθενούς κατάσταση.

Ενδοαυλικό laser: το απόλυτο όπλο στην καταπολέμηση της φλεβικής ανεπάρκειας

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με τη χρήση Laser εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 ως μία γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, εναλλακτική τότε, στο ξεκίνημα της ανοιχτής κλασσικής χειρουργικής μεθόδου (σαφηνεκτομή). Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το 2007, με τη δυνατότητα των νέας γενιάς laser για κυκλική διάχυση της θερμικής ενέργειας προσφέροντας απείρως καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας ολοκληρωτικά τον αυλό της ανεπαρκούσας φλέβας. Επιπροσθέτως το ενδοαυλικό laser εστιάζει με χαρακτηριστική ομοιογένεια στα σημεία εκείνα του φλεβικού δικτύου που κρίνεται απαραίτητο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες δημιουργίας αιματωμάτων, χωρίς την παραμικρή αίσθηση καυσαλγίας.

Λίγα λόγια για τον τρόπο διενέργειας

Υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση τελείται παρακέντηση της ανεπαρκούσας φλέβας και ακολούθως εισάγεται στον αυλό της φλέβας ο καθετήρας του laser που στην κορυφή του φέρει μία οπτική ίνα και αν πρόκειται για τη μείζονα σαφηνή προωθείται μέχρι και 1,5 εκ. Πριν τη σαφηνομηριαία συμβολή. Έπειτα, σταδιακά αποσύρουμε τον καθετήρα με ένα ρυθμό που μας δίνει το μηχάνημα του laser (ηχητικοί τόνοι), ενώ ταυτόχρονα διαχέεται ακτινικά η θερμική ενέργεια του laser που ως αποτέλεσμα έχει το οριστικό σφράγισμα του ανεπαρκούντος φλεβικού αυλού επιτρέποντας πλέον στην αιματική ροή να ακολουθήσει όλους τους υπόλοιπους υγιείς και ανοιχτούς δρόμους του φλεβικού δικτύου του σκέλους. Με το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα, δεν περιορίζεται ούτε στο ελάχιστο όσον αφορά στις δραστηριότητές του και την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.

Πλεονεκτήματα ενδοαυλικού laser

  • Γρήγορη, ατραυματική και ανώδυνη τεχνική
  • Απόλυτα ακριβής, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια τεχνική
  • Χωρίς τομές, άρα δεν αφήνει σημάδια
  • Αποκλείει το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως μολύνσεων
  • Προσφέρει άμεση αποκατάσταση μέσω άριστου αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος