Πρωτοποριακή υβριδική επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας και bypass με την καρδιά χωρίς να σταματήσει

 

Η στεφανιαία νόσος του στελέχους και η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι οι πιο συχνές νόσοι της καρδιάς που χρειάζονται επεμβατική αντιμετώπιση και τις περισσότερες φορές άμεση. Στην σύγχρονη καρδιοχειρουργική και επεμβατική καρδιολογία, η αντιμετώπισή τους γίνεται εξατομικευμένα.

Έτσι, το bypass είναι η «χρυσή» επιλογή για τη νόσο του στελέχους, αν και σε εξαιρετικές καταστάσεις ενδείκνυται και η αγγειοπλαστική. Όσον αφορά τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, σήμερα ενδείκνυται τόσο η χειρουργική αντιμετώπιση, όσο και η διακαθετηριακή, η επονομαζόμενη και TAVI, ανάλογα με την ηλικία των ασθενών και τα πιθανά άλλα προβλήματα υγείας τους.

Όταν ένας ασθενής πάσχει και από τα δύο αυτά προβλήματα, η κατάσταση περιπλέκεται. Η ενδελεχής κλινικοεργαστηριακή και ακτινολογική διερεύνηση οδηγεί στη σωστή αντιμετώπιση.

Στην κλινική μας αντιμετωπίσαμε τη μοναδική περίπτωση μίας γυναίκας περί των 70 ετών, που παρουσίαζε πορσελανοειδή ανιούσα αορτή, πλήρη αντένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής στένωσης της αορτικής βαλβίδας και σοβαρή στένωση του στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας. Πρέπει να σημειωθεί η έντονη ασβέστωση σε όλο το αορτικό δέντρο, αλλά και στα στεφανιαία αγγεία που δημιουργούσε έντονο προβληματισμό για τη σωστή αντιμετώπισή της.

Μετά από τον προβλεπόμενο ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο, στο χώρο του υβριδικού αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Metropolitan General, η ασθενής μας υποβλήθηκε σε υβριδική θεραπεία με αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου με bypass με πάλλουσα καρδιά και αρτηριακά μοσχεύματα και σε τοποθέτηση βαλβίδας TAVI από το μοναδικό σημείο της αορτής χωρίς ασβέστωση. Η ασθενής είχε ομαλή μετεγχειρητική πορεία, χωρίς να μεταγγισθεί και εξήλθε σε εξαιρετική κατάσταση από το νοσοκομείο την 6η μετεγχειρητική ημέρα. Η ασθενής δεν εμφάνισε πόνο, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν τέλειο και γύρισε γρήγορα στην καθημερινότητά της.

Η καθοδήγηση και πραγματοποίηση της διπλής πρωτοποριακής υβριδικής καρδιοχειρουργικής επέμβασης, από τα πρώτα ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα, χωρίς να σταματήσει ποτέ η καρδιά της ασθενούς για τα δύο αυτά σοβαρά προβλήματα, έγινε από τον καρδιοχειρουργό κ. Χριστόφορο Κωτούλα και την ομάδα του, της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής κλινικής, με τη συμβολή του επεμβατικού καρδιολόγου κ. Αίαντα Αντωνιάδη.

Το νοσοκομείο μας διαθέτοντας την τεχνολογία αιχμής, και τους πλέον εξειδικευμένους ειδικούς ιατρούς στον τομέα της καρδιάς συνεχίζει να πρωτοπορεί στις επεμβάσεις και στο πεδίο των υβριδικών καρδιοχειρουργικών τεχνικών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό στην Ελλάδα.