Stromal Enriched Lipograft

Νέοι και καλλίγραμμοι με την αναγεννητική ιατρική!

H λιποαναρρόφηση αποτελεί τη δημοφιλέστερη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται για την τοπική αφαίρεση λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό να χρησιμοποιήσει το λίπος τους για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου του προσώπου και του σώματός τους.

Το ανθρώπινο λίπος παρουσιάζει όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα: έχει την τάση να απορροφάται από τον οργανισμό γιατί είναι φτωχό σε βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, η επιβίωση του μεταμοσχευμένου λίπους με τις κλασικές τεχνικές μεταφοράς είναι μόνο 20-30%, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επαναληπτικές συνεδρίες (συνολικά 3-4 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και λιπομεταφοράς) για να διατηρηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο διακεκριμένος Έλληνας πλαστικός χειρουργός Dr Άρης Στεροδήμας M.D. MSc ARCS, Διευθυντής της Α΄ Κλινικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Metropolitan General, έχει επινοήσει και εφαρμόζει μαζί με την επιστημονική του ομάδα την τεχνική Stromal Enriched Lipograft, μια πρωτοποριακή τεχνική μεταμόσχευσης αυτόλογου λιπώδη ιστού, εμπλουτισμένου με βλαστοκύτταρα.

Με την τεχνική Stromal Enriched Lipograft, επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός του φτωχού σε βλαστοκύτταρα λίπος με την αναγκαία ποσότητα σε βλαστοκύτταρα, παρουσιάζοντας ποσοστά επιβίωσης και διατήρησης του μεταφερόμενου λίπους άνω του 90%! Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουμε με μια μόνο χειρουργική επέμβαση μακροχρόνια διατήρηση του τελικού λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος!

Παράλληλα, στην ίδια χειρουργική επέμβαση, μπορούμε με τη συγκεκριμένη τεχνική να σμιλεύσουμε το πρόσωπο, να διορθώσουμε τις ατέλειες της μύτης, να ανορθώσουμε και να αυξήσουμε το στήθος, να γραμμώσουμε την κοιλιά και να τονίσουμε τους γλουτούς, δίνοντάς τους το επιθυμητό σχήμα και όγκο.

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί η εισαγωγή ξένου σώματος στον οργανισμό, όπως ενθεμάτων σιλικόνης στο στήθος και στους γλουτούς και ενέσιμων εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός λειτουργικού ιστού, ο οποίος έχει μια πιο φυσική όψη και εγκυμονεί μικρότερους κινδύνους συγκριτικά με τις έως τώρα διαθέσιμες επιλογές. Η μοναδικότητα της χρήσης των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού έγκειται στο ότι χρησιμοποιούμε κύτταρα του οργανισμού µας, τα οποία δεν πρόκειται να απορριφθούν ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

H τεχνική Stromal Enriched Lipograft χρησιμοποιείται στην αισθητική αυξητική των μαστών και των γλουτών, στην κοιλιοπλαστική, στην αποκατάσταση του όγκου (ανάπλαση του περιγράμματος) στις ρινοχειλικές αύλακες, στα ζυγωματικά, στα χείλη και στο πρόσωπο, στις ράχες των χεριών καθώς και στον τομέα της αντιγήρανσης (λίφτινγ προσώπου). Επίσης, χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση συγγενών ή επίκτητων ανωμαλιών (π.χ. ύστερα από σοβαρά εγκαύματα) και ελαττωμάτων του μαστού ύστερα από μαστεκτομή.

Πώς εφαρμόζεται η Stromal Enriched Lipograft

Πρώτα, επιλέγονται σε συνεργασία με κάθε ασθενή οι περιοχές από τις οποίες επιθυμεί να αφαιρεθεί το ανεπιθύμητο λίπος με λιποαναρρόφηση, και στη συνέχεια οι περιοχές στις οποίες θα μεταφερθεί μέσω μεταμόσχευσης. Σύμφωνα με έρευνες, το καλύτερο ποιοτικά λίπος με τις μικρότερες πιθανότητες απορρόφησης προέρχεται από την κοιλιά και όχι από τους γλουτούς. Επιπλέον, από αυτό επιλέγονται τα υψηλής πλαστικότητας ενήλικα βλαστοκύτταρα που είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό του.

Μέσα σε μία με μιάμιση ώρα, το λίπος εμπλουτίζεται με βλαστοκύτταρα με τη βοήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων και είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί με ειδικές μικροκάνουλες στα σημεία επιλογής (πρόσωπο, στήθος, γλουτούς). Η μέθοδος λιποαναρρόφησης πρέπει να είναι ήπια για να μην τραυματιστούν τα βλαστοκύτταρα και ο χρόνος επεξεργασίας τους να είναι σύντομος.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ διαρκεί περίπου 90’-120'. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους την επόμενη ημέρα. Η εμφάνιση εκχυμώσεων τοπικά είναι προσωρινή και διαρκεί γύρω στις 4-5 ημέρες.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει βρει θερμούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και έχει διακριθεί με σημαντικές βραβεύσεις ενώ απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού και της ομάδας του για την επιτυχία της επέμβασης.