Πώς να καταναλώσετε φαγητό κατά τη διάρκεια των γιορτών άφοβα!

Πολλά ακούγονται καθημερινά για τη διατροφή και για το ποια είναι η «τέλεια» δίαιτα. Το μυστικό όμως βρίσκεται στη μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητά μας.

Η έξοδος για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο την περίοδο των γιορτών βοηθάει τον κάθε άνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα. Οι παρακάτω συμβουλές είναι για όσους τρώνε εκτός σπιτιού, είτε ακολουθούν είτε δεν ακολουθούν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα. Μπορείτε να φάτε έξω υγιεινά εάν ξέρετε το πώς. Το κλειδί είναι στις σωστές επιλογές και στη ποσότητα. Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας λίπους σε ένα γεύμα χαμηλότερης περιεκτικότητα λίπους.

Συμβουλές για φαγητό

Ο κύριος τρόπος να παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο είναι να το κάνετε να είναι μια απλή διαδικασία για εσάς, επιλέγοντας και παραγγέλλοντας έξυπνα τα φαγητά που επιθυμείτε, ζητώντας να τα ετοιμάσουν όπως εσείς θέλετε.

 • Μάθετε πώς ετοιμάζουν τα γεύματα και τι συστατικά χρησιμοποιούν
 • Μάθετε εάν το γεύμα σερβίρετε με κάποια σάλτσα ή σος
 • Ζητήστε τα συνοδευτικά να μην έχουν επιπλέον λίπος (π.χ. βούτυρο λειωμένο κτλ). Συνήθως τα συνοδευτικά μαγειρεύονται με μεγάλες ποσότητες λίπους
 • Ζητήστε το κοτόπουλο να το μαγειρέψουν χωρίς την πέτσα
 • Ζητήστε να χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού, κρασιού ή λίπους και να μην προσθέσουν καθόλου αλάτι (εάν βρίσκεστε σε μια διατροφή χαμηλή σε περιεκτικότητα νατρίου).
 • Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε μικρή ποσότητα γεύματος, επιλέξτε κάποιο ορεκτικό σαν κύριο πιάτο, μοιραστείτε το φαγητό με αυτόν που σας συνοδεύει ή κόψτε τη μερίδα σας στη μέση και πάρτε την υπόλοιπη σπίτι για να την καταναλώσετε την άλλη μέρα.
 • Ζητήστε τα τηγανιτά (stir-fried) συνοδευτικά να είναι μαγειρεμένα με πολύ λίγο λάδι.
 • Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και αποφύγετε το βούτυρο ή τη μαγιονέζα.
 • Δώστε προσοχή στα επονομαζόμενα ως «πιάτα διαίτης» του εστιατορίου. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.
 • Προσέξτε τα πιάτα που θεωρούνται «light» γιατί το «light» μπορεί να μη σημαίνει πως έχουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά.
 • Και όσο για το επιδόρπιο, αναρωτηθείτε εάν πραγματικά το χρειάζεστε και αν ναι τότε καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιές ή 1 μελομακάρονο ή ακόμα και μια δίπλα ή ακόμα φρουτοσαλάτα ή παστά με φρούτα

Tips σωστής διατροφής για τις γιορτές

 • Ποτέ μην μείνετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε όταν θα βγείτε έξω, γιατί αυτό θα σας κάνει να φάτε με λαιμαργία και σε μεγάλες ποσότητες. Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ (π.χ. μια σαλάτα) πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκαλεσμένοι.
 • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ
  1 ποτήρι σαμπάνια: 170 θερμίδες
  1 ποτήρι τζιν και τόνικ: 165 θερμίδες
  1 ποτήρι κρασί: 90 θερμίδες και αν είναι γλυκό 150 θερμίδες
 • Πίνετε αρκετό νερό και ποτά τύπου δίαιτας με λίγες θερμίδες
 • Σε μπουφέ γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύστε το με σαλάτα κα καταναλώστε το χωρίς βιασύνη.
 • Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (4-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε το τρώτε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.
 • Περπατήστε στην αγορά, χορέψτε… απλά κινηθείτε!

Πώς να αποφύγουμε το hangover αυτές τις γιορτές

Θα σας έχει τύχει (σε άλλους περισσότερες φορές και σε άλλους λιγότερες) να πιείτε λίγο παραπάνω κάποιο βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί να αισθάνεστε σαν να είστε άρρωστοι. Αυτό στα αγγλικά ονομάζεται hangover και είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού.

Το συκώτι είναι το όργανο το οποίο «καθαρίζει» (φιλτράρει) το αλκοόλ και ανάλογα με το ύψος σας, το βάρος σας, το φύλο σας, την ηλικία σας και το σωματότυπό σας, αυτό που πίνετε, στην ποσότητα που το πίνετε και σε συνδυασμό με αυτό που τρώτε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πάθετε hangover.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του λειτουργεί διαφορετικά, αλλά να θυμάστε ότι οι περισσότεροι συνήθως δεν μπορούν να επεξεργαστούν παραπάνω από μια μερίδα ποτό - 1 ποτήρι (120ml) κρασί (κόκκινο ή άσπρο) ή 1 ποτήρι (240ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (60ml) οινοπνευματώδες ποτό την ώρα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε στο σώμα σας, τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ στον οργανισμό.

Πώς να αποφύγετε το hangover

1. Φάτε. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο διυλίζετε τα συμπτώματα από το αλκοόλ. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

2. Πίνετε ενώ πίνετε! Νερό όμως! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό.

3. Πίνετε αφού πιείτε! Νερό πάλι! Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άσχημα την επόμενη μέρα το πρωί. Πιείτε άφθονο νερό πριν ξαπλώσετε.

4. Να ξέρετε ποιο ποτό σας πειράζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε μερικά είδη αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί. Καλές επιλογές είναι η μπύρα τύπου light (light γιατί έχει λιγότερο αλκοόλ) και το κρασί με σόδα. Ένα bloody Mary (τοματοχυμός με vodka) περιέχει λιγότερες θερμίδες από ένα sea breeze ή ένα screw driver (γιατί αυτά περιέχουν φρουτοχυμό). Αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν συνδυασμό αλκοόλ και φρουτοχυμού ή άλλα κανονικά αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη και πολλές θερμίδες (π.χ. margaritas και daiquiris).

5. Σκεφτείτε πριν κοιμηθείτε! Μην πάρετε αναλγητικά πριν κοιμηθείτε. Εάν χρειαστεί πάρτε όταν ξυπνήσετε. Προτού ξαπλώσετε φάτε ένα σνακ όπως ψωμί με λίγο μέλι, πιείτε ένα-δύο ποτήρια νερό και μετά κοιμηθείτε. Το επόμενο πρωί, πιείτε ένα δυνατό καφέ, πάρτε ένα αναλγητικό και αποφύγετε το αλκοόλ για την υπόλοιπη μέρα, «ξεκουράζοντας» έτσι τον οργανισμό σας.