Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια;

Μία από τις παθήσεις του αγγειακού συστήματος που παρουσιάζει έξαρση, ειδικότερα τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) στα κάτω άκρα (αυτό που πολλοί ονομάζουν «φλεβίτιδα»). Είναι μία χρόνια εξελικτική νόσος που παρουσιάζεται σε 3 στους 10 ενήλικες (η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ανέρχεται στο 30-50% του πληθυσμού).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

H Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) συνήθως κάνει την εμφάνισή της με βαριά πονεμένα, πρησμένα και κουρασμένα πόδια ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ποιότητα ζωής και εκδηλώνεται με 4 διαστάσεις:

  • Πόνο: «κοιμάμαι άσχημα», «πονάω στα πόδια», «δεν μπορώ να σταθώ όρθιος για πολλή ώρα».
  • Σωματική διάσταση: «δεν μπορώ να κάνω δουλειές του σπιτιού», «δεν μπορώ να περπατήσω γρήγορα».
  • Κοινωνική διάσταση «δεν μπορώ να βγαίνω έξω το βράδυ», «δεν μπορώ να ταξιδεύω με αυτοκίνητο».
  • Ψυχολογική διάσταση «νιώθω να γίνομαι βάρος στους άλλους», «εκνευρίζομαι εύκολα», «δεν θέλω να βγαίνω έξω», «κουράζομαι γρήγορα», «αισθάνομαι άσχημα όταν δείχνω τα πόδια μου».

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Στα πρώτα στάδια παρατηρούνται ευρυαγγείες, τελαγγειεκτασίες (κόκκινες γραμμές) και κιρσοί, οι οποίοι αποτελούν την πιο συχνή εκδήλωση της φλεβικής ανεπάρκειας.

Στα πιο προχωρημένα στάδια, οι επιπλοκές είναι πιο σοβαρές και συχνά επώδυνες:
οιδήματα, δερματικές αλλοιώσεις, έκζεμα, κνησμός, εξέλκωση, αιμορραγία, θρόμβωση, για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή τους είναι επιβεβλημένη.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της;

Στην εμφάνιση των φλεβικών παθήσεων υπάρχει ισχυρή κληρονομική προδιάθεση που συνήθως ξεκινά από την εφηβική ηλικία, χωρίς όμως στα πρώτα στάδια να παρουσιάζονται συμπτώματα. Ταυτόχρονα, παράγοντες όπως είναι η ορθοστασία, η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης, το θερμό περιβάλλον, η εγκυμοσύνη και η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων λειτουργούν επιβαρυντικά και επιτείνουν το πρόβλημα με αποτέλεσμα την ταχύτερη εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Στη συντηρητική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, συνίσταται η αποφυγή της ορθοστασίας, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η χρήση ανατομικών υποδημάτων και η αποφυγή έκθεσης σε πολύ θερμό περιβάλλον. Επίσης, ευεργετική είναι η αερόβια άσκηση όπως περπάτημα, ποδηλασία, χορός και κολύμβηση.

Η αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία, δηλαδή με φλεβοτονικά φάρμακα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με συμπιεστική περίδεση- επίδεση των ποδιών (συμπίεση των ποδιών με ελαστικούς επιδέσμους ή ειδικές κάλτσες).

Για την περίπτωση των κιρσών, η χειρουργική θεραπεία με την κλασική χειρουργική μέθοδο ή με τη χρήση υπερήχων-ραδιοκυμάτων και laser αποτελεί τον ριζικότερο τρόπο αντιμετώπισης και είναι σήμερα μία από τις συχνότερες επεμβάσεις της αγγειακής χειρουργικής. Ανακουφίζει άμεσα τους ασθενείς από τα συμπτώματα τους και επιτυγχάνει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.