Κολπική μαρμαρυγή

Το Metropolitan General είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια στη χώρα στα οποία πραγματοποιείται η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία της Κατάλυσης-Ablation για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (των καρδιακών αρρυθμιών) από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι από τις πιο συνηθισμένες αρρυθμίες στους ενήλικες. Οι ασθενείς σε ένα σημαντικό ποσοστό υποφέρουν από έντονα συμπτώματα (ταχυπαλμίες, αδυναμία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος κ.ά) με συνέπεια την επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους.

Για την κολπική μαρμαρυγή και την επεμβατική της θεραπεία μας μιλούν ο κ. Γεώργιος Θεοδωράκης, Διευθυντής της Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Metropolitan General και ο κ. Ιωάννης Ρασσιάς, Αναπληρωτής Διευθυντής.

Η αρρυθμία στους ενήλικες σχετίζεται με α) την ανάπτυξη ή επιδείνωση προϋπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας, β) τα εμβολικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, γ) την αύξηση της θνητότητας των ασθενών λόγω των ανωτέρω επιπλοκών.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα σε ασθενείς άνω των 65 ετών, αν υπάρχει ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας ή ύπαρξη αγγειοπάθειας και στεφανιαίας νόσου. Η προΰπαρξη μάλιστα προηγούμενου ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει την πιθανότητα νέου επεισοδίου.

Σήμερα, η χρήση των αντιπηκτικών φαρμάκων και των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών κατάλυσης-ablation έχουν αλλάξει προς το καλύτερο την πρόγνωση αυτής της αρρυθμίας.

Kατάλυση-ablation της κολπικής μαρμαρυγής

Οι μηχανισμοί της κολπικής μαρμαρυγής έχουν να κάνουν με κυκλώματα επανεισόδου (κυματίδια που κυκλοφορούν και στους δύο κόλπους) ή εστίες που βρίσκονται κυρίως στις πνευμονικές φλέβες που πυροδοτούν την αρρυθμία. Το τελευταίο αποτελεί την παθοφυσιολογική βάση της απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών για τη θεραπεία της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής. Επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τα νεύρα της καρδιάς φαίνεται ότι συμμετέχουν στην παθοφυσιολογική πρόκληση της αρρυθμίας.

Επομένως, εφ’ όσον οι πνευμονικές φλέβες εμπλέκονται στην παθογένεια της κολπικής μαρμαρυγής, η απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο καρδιακό κόλπο αποτελεί μια καλή θεραπευτική επιλογή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια η θεραπεία απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών αποτελεί τη βασική θεραπευτική πρακτική στην πλειονότητα των περιπτώσεων της κολπικής μαρμαρυγής.

Η απομόνωση των πνευμονικών φλεβών και η καταστροφή των αρρυθμιογόνων εστιών επιτυγχάνεται μέσω της επεμβατικής μεθόδου της κατάλυσης-ablation.

Τεχνικές κατάλυσης-ablation

Οι επεμβάσεις που γίνονται για την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών πραγματοποιούνται είτε με διαδοχικές εφαρμογές υψίσυχνου ρεύματος (εικόνα 1) είτε με τη χρήση καθετήρα μπαλονιού κρυοθεραπείας (εικόνα 2) γύρω από τις πνευμονικές φλέβες.

Κατάλυση με εφαρμογή υψίσυχνου ρεύματος

1. Κατάλυση με εφαρμογή υψίσυχνου ρεύματος, προκαλώντας έτσι διαδοχικές θερμικές βλάβες (καυτηριασμό) γύρω από τις πνευμονικές φλέβες, με τη βοήθεια κυκλοτερούς καθετήρα χαρτογράφησης

Kατάλυση με χρήση καθετήρα μπαλονιού κρυοθεραπείας

2. Kατάλυση με χρήση καθετήρα μπαλονιού κρυοθεραπείας. Ο καθετήρας εφαρμόζεται για 3-4 λεπτά και αναπτύσσει από μείον 40 έως μείον 50 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή είναι ικανή να δημιουργήσει ομότιμη διατοιχωματική βλάβη, απομονώνοντας έτσι τις πνευμονικές φλέβες

Τα αποτελέσματα και των δύο ανωτέρω μεθόδων είναι συγκρίσιμα, με ελαφρά υπεροχή της κρυοθεραπείας, κυρίως λόγω του βραχύτερου χρόνου επέμβασης. Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής κ. Γ. Θεοδωράκης «Σε πρόσφατη ανακοίνωση μετά από έρευνα της καρδιολογικής μας ομάδας, από 146 άτομα στα οποία εφαρμόστηκε η κατάλυση κρυοθεραπείας, στα 112 ήταν επιτυχής».

Τερματισμός της αρρυθμίας

3. Η απομόνωση των πνευμονικών φλεβών οδηγεί πολλές φορές στο τερματισμό της αρρυθμίας όπως φαίνεται σε ένα πρόσφατο περιστατικό που αντιμετωπίσθηκε στο Metropolitan General

Τελευταία, η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής απέκτησε μια καινούρια ένδειξη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Στη μελέτη Castle φάνηκε ότι σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μαρμαρυγή η ομάδα ασθενών που υπεβλήθη σε κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής είχε μικρότερη θνητότητα σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Κατάλυση-ablation με τρισδιάστατη χαρτογράφηση στο Metropolitan General

Στο Metropolitan General, η επέμβαση κατάλυσης πραγματοποιείται στο πλήρως εξοπλισμένο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο, με ψηφιακό συγκρότημα στεφανιογραφίας τελευταίας τεχνολογίας καθώς και με τα πλέον σύγχρονα καταγραφικά συστήματα τρισδιάστατης-3D χαρτογράφησης που επιτρέπουν ακόμα και την απεικόνιση της δομής της καρδιάς και του τοπικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε real time.