Αλλεργία στις γάτες; Κι όμως αντιμετωπίζεται!

 Δυστυχώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων των οποίων η αγάπη για τις γάτες μπορεί να τους δημιουργήσει προβλημα. Η πρόκληση αλλεργιών από τις γάτες προκαλεί συμπτώματα υπερευαισθησίας τόσο στο αναπνευστικό σύστημα όσο και στο δέρμα. Επομένως η γάτα μπορει να προκαλέσει ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις στα προαναφερθέντα οργανικά συστήματα.

Τα αλλεργιογόνα της γάτας κατοικούν στο τρίχωμά της και στο σάλιο της. Επειδή η γάτα έχει ως συνήθεια το γλύψιμο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσών αλλεργιογόνων στο σπίτι τα οποία εισπνέονται από τα αλλεργικά ατομα. Τα διάφορα αλλεργιογόνα μπορεί να επικάθονται σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού (π.χ. χαλιά, καναπέδες, ρούχα). Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που τα αλλεργιογόνα της γάτας μεταφέρονται και σε άλλους χώρους (π.χ. σχολείο, επαγγελματικό περιβάλλον) που έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων από τους ασθενείς .

Υπάρχει κάποια μέθοδος προσδιορισμού για τη διάγνωση της αλλεργίας σε γάτες;

Προφανώς καθως η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αλλεργιών επιτυγχάνονται με τη λήψη ιατρικού ιστορικού, δερματικών τεστ και αιματολογικού ελέγχου.

Τι μπορει να κανει κάποιος όταν είναι αλλεργικός στη γάτα;

Η πιο σίγουρη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αποφυγή της επαφής με τη γάτα αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε πιθανόν, αφού ορισμένες φορές η επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα είναι απαραίτητη (π.χ. κτηνίατροι, ιδιοκτήτες κατοικιδίων).

Υπάρχει κάποια αγωγή για τη θεραπεία στην αλλεργία της γάτας;

Ευτυχώς ναι, καθώς με τη χρήση ειδικών εμβολίων είναι δυνατή η ανοσολογική προστασία του οργανισμού. Η ιατρική αυτη μέθοδος ονομάζεται ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση) και δεν είναι τίποτα άλλο από τον τερματισμό της ευαισθησίας του ασθενούς στα αλλεργιογόνα της γάτας. Τα αποτελεσμάτα αυτής της θεραπείας είναι εξαιρετικά και αποσκοπούν στην εξάλειψη των αλλεργικών παθήσεων.