Παχυσαρκία: Σύγχρονοι, ελάχιστα επεμβατικοί τρόποι αντιμετώπισής της

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει υπολογίσει πως οι μισοί περίπου άνθρωποι του πλανήτη μας είναι πλέον υπέρβαροι και 12% παχύσαρκοι. Αν η επιδημία συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2043 θα ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από το κάπνισμα.

Όταν το παραπανίσιο βάρος εγκατασταθεί φέρνει προβλήματα υγείας, σωματικά και ψυχικά, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, άλλα καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, μυοσκελετικές και ορθοπεδικές παθήσεις καθώς και προβλήματα ύπνου και χρόνιας κόπωσης ακόμα και καρκίνο. Οι παθήσεις αυτές καθιστούν τις προσπάθειες απώλειας βάρους με δίαιτα και άσκηση εξαιρετικά δύσκολες, επώδυνες, κοστοβόρες και συχνά παροδικές και αποτυχημένες. Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική μπορεί να δώσει αποτελεσματική και οριστική λύση.

Το τμήμα Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Metropolitan General είναι εξειδικευμένο στην χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη με χειρουργούς πιστοποιημένους από τη διεθνή Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νοσημάτων (IFSO).

Μεταβολική χειρουργική - θεραπεία διαβήτη

Την παρακολούθηση των ασθενών αναλαμβάνει πολυπαραγοντική ομάδα εξειδικευμένων ιατρών που αποτελείται από ενδοκρινολόγο, διαιτολόγο ή διατροφολόγο, ψυχολόγο και χειρουργό. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: μείωση ή και διακοπή των φαρμάκων.

Ποια είναι τα κριτήρια για τη χειρουργική απώλεια βάρους;

Η χειρουργική απώλεια βάρους συνιστάται σε ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 40 kg/m2 ή από 35 αν συνυπάρχουν νοσήματα όπως διαβήτης ή υπέρταση. Παράδειγμα: με ύψος 1μ70 ο ΔΜΣ είναι 35 όταν ζυγίζουμε 107 κιλά.

Επιλογές χειρουργικής απώλειας βάρους

1. Γαστρικό μανίκι - sleeve gastrectomy

Γίνεται περιορισμός του μεγέθους του στομάχου και μείωση των ορμονών που αυξάνουν την όρεξη.
Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, με γενική αναισθησία και με μικρές τομές. Δεν έχει ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο ούτε ειδική μετεγχειρητική θεραπεία ή αποκατάσταση. Για 2-3 εβδομάδες ακολουθείται ειδική διατροφή με υγρά και πολτοποιημένα τρόφιμα. Σε 6-12 μήνες οι ασθενείς έχουν χάσει το 60% του επιπλέον βάρους τους και συνεχίζουν να χάνουν για ακόμα ένα χρόνο μέχρι να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρους.

Σε 2 χρόνια το βάρος σταθεροποιείται και παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και προβλήματα του αναπνευστικού όπως και οι άπνοιες του ύπνου και η χρόνια κόπωση βελτιώνονται ή και θεραπεύονται τελείως. Δεν απαιτείται μακροχρόνια δίαιτα, βιταμίνες ή συμπληρωματικές εξετάσεις. Είναι η πρώτη επιλογή σε ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής στα γεύματά τους (πχ παλιοί αθλητές).

2. Γαστρικό bypass (παράκαμψη)

Αφορά την παράκαμψη του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου και περίπου 2 μέτρων του λεπτού εντέρου, ώστε να μειωθεί η πρόσληψη αλλά και η απορρόφηση τροφής. Η απώλεια του επιπλέον βάρους μπορεί να ξεπεράσει το 75% σε έναν χρόνο και όλο το περιττό βάρος σε 2 χρόνια.

Το ιδανικό βάρος διατηρείται για πολλά χρόνια και οι συνοδές παθήσεις όπως ο διαβήτης μπορεί να ιαθούν. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, χρειάζεται 2-3 μέρες νοσηλεία, ειδική μετεγχειρητική δίαιτα και παρακολούθηση. Χρειάζονται συμπληρωματικές βιταμίνες και τακτικός εργαστηριακός έλεγχος. Είναι η πρώτη επιλογή σε ασθενείς με διαβήτη.

3. Mini bypass

Είναι μια παραλλαγή της κλασικής παράκαμψης με αντίστοιχα αποτελέσματα και μόνο τεχνικές διαφορές. Τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους είναι αντίστοιχα και αρκετές φορές καλύτερα από τις άλλες επεμβάσεις, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Mini Bypass

4. Επανεπεμβάσεις - γαστρικός δακτύλιος

Ασθενείς που έχουν δακτύλιο για 10-15 χρόνια έχουν συχνά την ανάγκη (ή επιθυμούν) την αφαίρεσή του και τη διενέργεια κάποιας από τις παραπάνω επεμβάσεις στο ίδιο χειρουργείο.

5. Πτύχωση στομάχου

Απευθύνεται σε λιγότερο υπέρβαρους ασθενείς που δεν επιθυμούν πιο δραστικές επεμβάσεις και έχει λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Αναμένουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Γίνεται με τις μικρές τομές της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής, έχει πολύ μικρό χρόνο νοσηλείας και δεν γίνονται εκτομές ή παρακάμψεις του στομάχου ή του λεπτού εντέρου.

Η παχυσαρκία θεραπεύεται, η επιλογή της επέμβασης εξατομικεύεται ανάλογα με το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Παχυσαρκία και τρόποι αντιμετώπισης