Διαδερμική αντιμετώπιση  με Δυοδικό laser  των παθήσεων του προστάτη. Ήρθε το τέλος των ενδοσκοπικών επεμβάσεων;

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική του προστάτη με την είσοδο των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν το δυοδικό laser με διαδερμική προσπέλαση δικαίως χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είτε για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ως αποτέλεσμα έχουμε τον ταχύτατο χρόνο χειρουργείου χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και φυσικά πολύ γρήγορη αποθεραπεία.

 

Σε τι διαφέρει το δυοδικό λέιζερ;

Σς σχέση με άλλους τύπους λειζερ απορροφάται καλύτερα απο τον προστατικό ιστό και πολύ γρήγορα μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο επέμβασης αλλά επιτρέπει και την διαδερμική με βελόνα εφαρμογή στη περιοχή του περιναίου(δηλ. μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού) χωρίς να χρειάζεται να εισέλθει δια μέσω της ουρήθρας.Αυτό σημαίνει ότι κάλλιστα μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο με τοπική αναισθησία

prostath

Η συχνουρία , η δυσκολία στην ούρηση, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη και η ανάγκη να τρέξουμε στη τουαλέτα ,είναι μερικά από τα συμπτώματα που είναι κοινά στις δύο κύριες παθήσεις του προστάτη, δηλαδή την καλοήθη υπερπλασία και τον κακοήθη όγκο του προστάτη. Αυτά τα συμπτώματα αφορούν άνδρες κατά κύριο λόγο από την ηλικία των 45 ετών και πάνω.
Με την ίνα του λέιζερ καταστρέφεται ο υπερπλαστικός ιστός του προστάτη ,ενώ τις επόμενες ημέρες συνεχίζεται η καταστροφή δια μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται πηκτική νέκρωση έτσι ώστε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα προστατικού ιστού νεκρώνεται επιτρέποντας την καλύτερη ούρηση.Σημειωτέον ότι με τη μέθοδο αυτή οι άνδρες καταφέρνουν να διατηρήσουν την εκσπερμάτιση τους σε ποσοστά μεγαλύτερα του 90% και να μπ[ορέσουν να τεκνοποιήσουν.Οπότε αυτή η μέθοδος απευθύνεται κυρίως σε νεότερους άνδρες που ακόμα δεν έχουν τεκνοποιήσει χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικίες.

  • Οι σοβαρές επιπλοκές απουσιάζουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία δεν έχει καμιά επίπτωση στη στυτική λειτουργία..

Η εστιακή θεραπεία με φωτοεξάχνωση (laser)

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια, που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτονται με πρώιμο μη επιθετικό χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο εννέα στους χίλιους άνδρες θα καταλήξουν από αυτήν την πάθηση. Ετσι, πολλοί́ ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, πολλές φορές χωρίς να το χρειάζονται, με τις αναπόφευκτες συνέπειες της ακράτειας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίprostath 2