Ο ΟΜΙΛΟΣ HHG «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ο μεγαλύτερος Όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας Hellenic Healthcare Group (HHG) που αποτελείται από τα θεραπευτήρια: Υγεία, Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Μητέρα, Λητώ και Creta Interclinic, έχει δηλώσει «παρών» στην εθνική μάχη κατά του ιού COVID-19 από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας και έχει θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ:

  • 25 κλίνες ΜΕΘ.
  • 100 πρόσθετες κλίνες σε συνθήκες απομόνωσης, δηλαδή σε ξεχωριστές πτέρυγες, με διαφορετικό σημείο πρόσβασης από τα υπόλοιπα μέρη των θεραπευτηρίων, έτσι ώστε οι χώροι εξυπηρέτησης να μείνουν καθαροί και έτοιμοι να δεχτούν τα περιστατικά.
  • Διαγνωστικά εργαστήρια για τη διεξαγωγή τεστ για ανίχνευση του COVID-19, ενισχύοντας τη δυναμικότητα των εργαστηρίων του ΕΣΥ
  • Παροχή νοσηλείας περιστατικών άλλων ασθενειών από τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, οι μισές μονάδες του Ομίλου ήδη λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς.

Στεγανοποίηση & ασφάλεια

Η πλειονότητα των παραπάνω ειδικών υπηρεσιών υγείας αφορά τα εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας θεραπευτήρια Υγεία και Metropolitan Hospital. Έτσι, ενώ τα υπόλοιπα θεραπευτήρια του Ομίλου καλύπτουν σε βάση 24x7 όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, στα συγκεκριμένα θεραπευτήρια έχει γίνει ένας ειδικός επιμερισμός υπηρεσιών προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού απαιτεί ειδικά πρωτόκολλα προστασίας και συνθήκες απομόνωσης για τα οποία απαιτείται ειδική προεργασία και, στη συνέχεια, καθημερινή εγρήγορση, έτσι ώστε ένα νοσοκομείο να μη γίνει, άθελά του, πεδίο μετάδοσης του ιού. Η ειδική αυτή προετοιμασία έγινε στα δύο συγκεκριμένα θεραπευτήρια του Ομίλου και εφαρμόστηκαν ειδικά πρωτόκολλα προστασίας, ώστε τόσο εντός του Metropolitan Hospital όσο και εντός του Υγεία να υπάρχουν και να λειτουργούν τα τμήματα που ασχολούνται με τον κορωνοϊό και να είναι απολύτως στεγανοποιημένα και απομονωμένα. Και σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα των θεραπευτηρίων αλλά και στο εσωτερικό τους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τμήματα που λειτουργούν ως εάν να βρίσκονται εκτός των θεραπευτηρίων, διατηρώντας όμως όλα τα πλεονεκτήματα του «εντός». Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προφυλάξουν ασθενείς, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και, ταυτόχρονα, να προσφέρουν θεραπεία με όλη την απαιτούμενη ασφάλεια.

Τα μέτρα στο Metropolitan General

Η ειδική οργάνωση ξεκίνησε με την εκδήλωση των κρουσμάτων του ιού στην Ιταλία και έτσι το Μetropolitan General κατάφερε να θωρακίσει εγκαίρως την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών του.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα Φεβρουαρίου και βάσει του εξειδικευμένου σχεδίου προετοιμασίας και διαχείρισης της νοσηλευτικής κρίσης έχουν γίνει τα εξής:

  • Το Θεραπευτήριο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τον ΕΟΠΠΥ και το ΕΚΑΒ και όλους τους αρμόδιους φορείς.
  • Λειτουργεί ειδική λοιμωξιολογική ομάδα και Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κατά του COVID-19, σε συνεργασία με τους Προέδρους της Επιτροπής Λοιμώξεων όλων των θεραπευτηρίων του Ομίλου, με επικεφαλής ειδικούς από το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και, προσφάτως, ΕΟΔΥ, καθώς και εξειδικευμένους και πιστοποιημένους στις μαζικές καταστροφές και πανδημίες ιατρούς και νοσηλευτές.
  • Η λοιμωξιολογική ομάδα παρακολουθεί και καταγράφει τη συμμόρφωση όλου του προσωπικού με βάση τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας κατά των λοιμώξεων.
  • Κατασκευάστηκαν αμέσως (μέσα σε 3 ημέρες από την απόφαση) και λειτουργούν ειδικοί εξωτερικοί χώροι (isolation rooms) για δειγματοληψία και εξέταση πιθανών κρουσμάτων από εξειδικευμένο ιατρό, σε συνθήκες απομόνωσης εκτός Θεραπευτηρίου.
  • Ελέγχονται αυστηρά όσα άτομα εισέρχονται στις μονάδες, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς και επισκέπτες.
  • Εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα για την προστασία του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού καθώς και των ασθενών και επισκεπτών.
  • Ακολουθείται ένα έκτακτο σχέδιο για το προσωπικό με εφεδρείες και κυκλικές βάρδιες, επιτρέποντας ετοιμότητα 24x7.
  • Υπάρχουν απόλυτα απομονωμένοι χειρουργικοί χώροι που παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στα χειρουργικά περιστατικά.
  • Λειτουργεί κινητή μονάδα για κατ’ οίκον επίσκεψη και λήψη δείγματος για την ανίχνευση κρουσμάτων θετικών σε COVID-19, καθώς και λήψη αίματος για τη διενέργεια απλών αιματολογικών εξετάσεων για τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν το νοσοκομειακό περιβάλλον.
  • Έχει ληφθεί ειδική πρόνοια, ώστε τα διαγνωστικά εργαστήρια του Θεραπευτηρίου που έχουν τη δυνατότητα εκατοντάδων μοριακών εξετάσεων (PCR) ανά ημέρα, να μπορούν ανά πάσα στιγμή να διενεργούν με ασφάλεια εξετάσεις για τον COVID-19. Μέσω μιας ανάλογης εξέτασης, πριν λίγα χρόνια, τα εργαστήρια συνέβαλαν στην έγκαιρη διάγνωση και την απομόνωση του μόνου περιστατικού SARS στην Ελλάδα και, στις μέρες μας, συνέβαλαν στη διάγνωση και την απομόνωση ενός εκ των πρώτων περιστατικών μόλυνσης από τον ιό στη χώρα μας.

Ο Όμιλος HHG στέλνει σε όλους μήνυμα στήριξης και παραμένει σε ετοιμότητα μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή του ιού.